PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Eugen
  • Lepník svetom

    Hlavný cieľ združenia je zachovávanie, tradičných zvykov a obyčají v oblasti gastronómie, folklóru, remesiel, architektúry. Prezentujeme kultúrne dedičstvo a tradičnú remeselnú výrobu našich predkov na rôznych podujatiach. Združenie aktivizuje priaznivcov kultúry a vedie ich k podpore v rozvíjaní tradičnej ľudovej kultúry. Rovnako podporuje výchovu a vzdelávanie novej generácie formou ukážok, prednášok, workshopov a spolupráce s odborníkmi. V súčasnosti sa zameriava hlavne na  pečenie lepníka. Lepník sa zachoval jedine v Hrušove a na vzdialených hrušovských lazníckych usadlostiach sa lepníky piekli a pečú doteraz. Spolupracuje s nami profesor J. Botík, a p. Luptáková.
    V súčasnej dobe sa Hrušovský lepník ponúka aj hosťom na festivale tradičnej ľudovej kultúry a gastronómie Hontianska paráda v Hrušove. Pre veľkú obľubu výrobku Hrušovský lepník sa tím z Hrušova rozhodol postaviť kamennú pec na vlečke, a tak vyrobiť prvú mobilnú kamennú pec.
    Projekt Lepník svetom je projekt venujúci sa obnove a rozvoju kultúry. Jedným zo znakov, ktoré charakterizujú každú krajinu, je jej ľudová kultúra. Hlavným zámerom je rekonštrukcia tradičných kamenných pecí na pečenie chleba a chlebovín. Rozvoj a obnova kultúry a podpora vzdelávacích aktivít, vytváranie vzťahu mládeže k tradíciám. Spoznávať a uvedomovať si vlastnú kultúrnu identitu.
    Vďaka projektu chceme zachovať  tradičnú gastronómiu, vzdelávacie aktivity chceme šíriť prostredníctvom workshopov, prednášok, verejných diskusií, spolupráce s odborníkmi a edukačnej kampane. Sme ochotní navštíviť centrá voľného času, neziskové organizácie, školy, škôlky či dokonca kluby seniorov.

    Hrušovský Lepník
    Jednoduchý pokrm starých materí, zhotovený podľa 300-ročnej receptúry, piekol sa pred chlebom aby gazdiná zistila či je pec správne rozohriata na 500 – 600°C.
    Na Slovensku už má Hrušovský lepník žiadosť o ochranné značenie odobrenú. Teraz sa čaká či v Bruseli tiež odobria zemepisné ochranné značenie, ktoré bolo podané v januári 2018 čas na vyjadrenie je do 2 rokov. Jedná sa o typické slovanské jedlo s tvarohovo-zemiakovou náplňou, alebo sa potrelo lekvárom, alebo bolo plnené praženou kapustou a škvarkami. Po upečení sa kládli na obrúsok a potierali sa roztopeným maslom alebo olejom. Hrušovský lepník bez náplne sa potieral cesnakovou pastou.

    Pec
    Ide o štiepaný tufopiesok, z ktorého štiepali kvádre a z nich stavali domy a pece na chlieb. Až do konca 20. storočia boli samotné pece súčasťou v každej domácnosti hrušovčanov. My sme sa rozhodli pec škonštruovať na kolesá a tak vznikla prvá pojazdná pec.

    Ako to chceme dosiahnuť?
    Na to, aby sme dosiahli svoj cieľ, využijeme crowdfundingovú kampaň čo je kolektívny spôsob financovania alebo kolektívna podpora. Financie sa získavajú prostredníctvom darov od rôznych jednotlivcov a spoločností, kde za pomoc môžu dostať nejaký dar od autorov. Momentálne hľadáme podporovateľov, ktorý by nám pomohli náš nápad zrealizovať. Pomôcť nám môžete finančne, materiálovo, službou alebo vlastnou iniciatívou. Momentálne nás môžete podporiť na našej Facebook stránke Tradičný Hrušovský lepník.

    Čo chceme dosiahnuť?
    Projekt bude pozostávať z troch častí
    1. Rekonštrukcia starých tradičných pecí
    Na stavbu sa používali lokálne materiáli, hlina, plena, voda. Do peci kúrili tvrdým drevom. Samotná pec má 1 200 kilo a správne ju rozkúriť nie je jednoduché.  Takýchto pecí máme k dispozícií osem a každá si vyžaduje nemalé úpravy. Náklady na jednu pec sú okolo 900€
    2. Rozvoj, podpora vzdelávania a edukačné aktivity
    Záleží nám aby sa o tradíciách dozvedali mladšie generácie, preto rozbiehame edukačnú kampaň, kde budeme chodiť po školách a prezentovať naše dedičstvo formou ukážok, prednášok, workshopov v spolupráce s odborníkmi. Sme ochotný navštíviť školy, škôlky aj kluby seniorov.
    3. Medzinárodný festival v pečení chleba a chlebovín v kamenných peciach
    Jedným zo znakov, ktoré charakterizujú našu krajinu, je jej ľudová kultúra, ktorú chceme prezentovať verejnosti. V súčasnosti, keď sa preferuje multikultúrnosť a globalizácia, pokladáme za  čoraz dôležitejšie zachovať dedičstvo našich predkov s jeho jedinečnými znakmi a zvláštnosťami. Nachystať chceme prvý festival na Slovensku v pečení chleba a chlebovín v kamenných peciach a chceme sa spojiť s inými národmi, aby sme túto kultúru prepojili.

    Na čo potrebujeme Vašu podporu?
    Financie použijeme na rekonštrukciu pecí, zorganizovanie podujatia, edukačnú kampaň, zabezpečenie materiálu, ozvučenie, premietanie, občerstvenie, uhradenie cestovného, stavebný materiál a úpravy, postavenie pódia, zvukovú techniku, a reklamu podujatia v rôznych formách. Neskôr by sme chceli postaviť prístrešok, kde by boli vystavené pece pre verejnosť.
    Minimálna cieľová suma  je 3000€. Niečo sa nám podarilo našetriť na podujatiach a zvyšok ešte potrebujeme, preto sme sa rozhodli o crowdfundingovú kampaň, kde nás môžete podporiť. Pri nižšej sume budeme projekt realizovať v obmedzenom rozsahu a naopak pri vyššej sa nám podarí viac, lepšie a kvalitnejšie.
    Rovnako nám môžete pomôcť vlastnou iniciatívou alebo navrhnúť spoluprácu.

    Veľmi pekne ďakujeme za každý príspevok, iba spoločne sa nám podarí tento projekt zrealizovať.

    Autori projektu: Ružena Kamasová, Ján Fašang, Martina Mikušová a o.z Cesta hrušovských obyčají

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 12,, priemer: 7,83 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.