PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Ľubor
  • Stévia cukrová

    StéviaPodnetom na napísanie dnešného článku do bylinkárne bola moja včerajšia spomienková debata o Japonsku, kde som,ako hudobník neaký ten čas pôsobil a tak som si samozrejme v Japonsku všímal podrobne všetko.
    Čo bolo pre mňa najviac zaujímavé, že som náš cukor , v našej klasickej podobe vlastne ani nevidel. A viete prečo? Japonci používajú na sladenie práve stéviu o ktorej si niečo povieme.
    V záujme ochrany zdravia Japonci už v roku 1973 pochopili veľký význam steviozidov, ktoré sa nachádzali v tejto rastlinke a o ktorej vedeli už dávno juhoamerický indiáni.
    Je len samozrejmé, že svetovým kartelom to nebolo a nie je povôli, aby sa stévia pestovala vo veľkom a tak píšu o nej, ako o nie najvhodnejšej rastlinke.
    V odborných literatúrach sa mi podarilo čo to o tejto výnimočnej rastlinke zistiť. Napríklad:
    Že obsahuje steviocid, chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K
    Najviac sa teda používa ako sladidlo. Je veľmi vhodná najmä pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia znížiť svoju váhu. Vďaka svojmu zloženiu, ktoré som už opisoval pomáha urýchľovať hojenie rán pri porezaní, ale aj pri uštipnutí hmyzom.
    Stévia stabilizuje hladinu cukru v krvi i v pečeni a stimuluje aj činnosť pankreasu, čo má súvis zas s trávením.
    Úspešne ju môžeme použiť aj na akné, ekzém či dermatitídu. Má antibakteriálne účinky čo pomáha najmä v ústnej dutine a zubnom kaze. Pomáha aj pri zmierňovaní migrény.
    Veľkou zaujímavosťou je fakt, že je veľmi nápomocná pri znižovaní chute na používanie alkoholu a tabaku. No a je aj účinná na prevenciu cukrovky.

    Je viac než smutné, že v našej EÚ je stévia povolená len ako prídavná potravinárska látka, teda EÚ ju nepokladá za potravinu. Môžeme sa ľahko dovtípiť prečo. Nejde o nič iné, ako o vplyv výrobcov syntetických sladidiel a domácich producentov sladidiel, ktorí sa báli o svoje zisky.
    A čo na záver?
    Nechcem si na seba poštvať silu mocných sveta tohto, ale ak dobre pokukáte po webe nájdete tu ponuku tzv. stéviového cukru, ktorý vám svojou výdatnosťou sa odvďačí formou až osem násobku hmotnosti ,, nášho „ cukru.
    Verím, že keď už nič iné, tak som vás na maličkú chvíľku zaujal svojim článkom
    a porozmýšľate o stévii cukrovej.

    Váš redaktor Eugen Husár

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 2,, priemer: 9,50 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.