PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Ľubor
  • Vtedy na východe-výživa ľudu.

    Strava ľudí na východe v minulosti bola jednoduchá,ale kaloricky výdatná. Upravovala sa z múky,fazuľe,kapusty,kukurice,z mlieka a mliečnych domácich výrobkov,masla,tvarohu a doplňovala sa ovocím zo záhrad. Iba na nedele a sviatky si ľudia kupovali hovädzie mäso. Slaninu,údené mäso,a masť -ŠMALEC mali takmer po celý rok zo zimných zakáľačiek.
    Niekde sa tradovalo aj každodenné spoločné stravovanie,t.j.jedenie celej rodiny okolo stola . V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedel iba muž,žena vždy stála. Obľube sa tešila kukuričná kaša,zvaná KUĽAŠA. Varila sa z kukuričných zŕn,zomletých doma na ŽARNOVOCH a mlynčekoch zvaných HURKAČE. Fazuľu pripravovali na rôzne spôsoby,zapraženú so zemiakmi,PODBITU na kyslo,zapraženu so SCIRANKU s BANDURKAMI,na kyslo zo sudovej kapustnej JUŠKI,s HURKANU kukuricu a pod. Z múky a surových našúchaných zemiakov sa varili obyčajné TREPANÉ HALUŠKI. Aj do mäsových polievok dávali halušky TREPANKI. Rezance do mäsových vývarov sa pripravovali iba vo veľké sviatky. Pripravovali sa aj halušky z vyvaľkaného cesta,široké alebo krajané SEM i TAM,(vyzerali ako vysoké trojuholníky). Varili aj HUŠE LABI.  Z tenšieho vyvaľkaného cesta potrhaného v rukách na kúsky. Medzi nedeľné a sviatočné jedlá patrili aj pirohy zliepané prstami do tvaru trojuholníkov. Plnili ich prisladeným tvarohom,makom ,slivkovým lekvárom,poliaté prepraženým maslom.
    Dnešné praktiky v chode jedál nepoznali. Polievku nazývali iba vývary z mäsa a iba polievky z mäsa sa jedli ako prvé jedlo. Ináč ako prvé jedlo konzumovali základné jedlo (halušky v rôznych obmenách,pirohy a pod.) a potom sa dávalo DACO ZACHLIPAC. Mohli to byť BANDURKI Z VODU,SCIRANKA ZO ZAPRAŽENU VODU,SCIRANKA S KVAŠNIM MLEKOM,ZAPRAŹENÉ FIZOLI,PREVARENÉ KVAŚNE MLEKO S TREPANKAMI, alebo so sciranku,prevarená JUŠKA s BEČKI s pridaním halušiek , fazule a pod.kukuričná ĽUŠTA,KIŠEĽ.DEMIKÁT a pod. Uvedené jedlá na POCHLIPAŇE sa pripravovali v rôznych obmenách. Vychádzali z troch základných úprav:
    1. jednoduchým prevarením mlieka,kyslého mlieka,JUŠKY zo sudovej kapusty,
    2.zápražkou s múky s masťou,maslom,
    3.PODBITÉ t.j.zátrepkou s múky v mlieku, v kyslej kapustovej šťave -JUŠKE,vo vode a pod.
    Veľkej obľube sa tešili zahustené zapražené MAČANKI a KIŠEĽ.
    Takéto jedla jedli vtedy a na východe. 🙂

     

    Zdroj : Ján Koma,Dejiny ĺudovej kultúry.

    FOTO: zdroj internet

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia ku "Vtedy na východe-výživa ľudu." - príspevky: 2

    1. Peter  2. februára 2012 at 9:26

      super zhrnute 🙂

      Odpovedať
    2. ladislav horváth  2. februára 2012 at 17:53

      Bolo to chutne a hlavne zdrave jedlo aj keď veľmi skromne,dnes by sme tym malokomu ulahodili

      Odpovedať

    Pridať príspevok Peter Cancel Reply

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.