PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klement
  • Imelo

    imelobieleVzhľadom k tomu, že už sa nám najkrajšie dni v roku blížia, napadlo ma, dnes vám niečo napísať o hostiteľskej rastlinke, ktorú zväčša kupujeme na trhoviskách v rôznej podobe. Či už je to pozlátená, postriebrená, alebo len tak v prirodzenej podobe.
    Keď som sa ľudí odchádzajúcich z trhoviska pýtal či by vedeli niečo o imele povedať, tak som dostával zväčša záporné odpovede.
    Nuž aspoň v krátkosti si ho priblížme a potom si povieme načo všetko nám poslúži.
    Imelo za pomoci ,,prísavných“ koreňov vrastá do drevného pletiva hostiteľskej rastliny – jedle a borovice – a parazituje na nej. Na hostiteľskom strome vyrastá v guľovitom tvare. Jeho zelené listy sú kožovité a žltozelenej farby. Bielo, sklovito, vnútri slizovitý a lepkavý plod nazývame ,,pabobuľa“. Zaujímavé je, že sa nerozmnožuje klasicky, ako iné plody a dreviny, ale ako som už písal len na hostiteľskej rastline.
    Tak teda už vieme, že imelo bola prastará liečivá a čarodejná rastlina našich predkov, opradená tajomstvami. Naši predkovia na ňu pozerali, ako na posvätnú rastlinu. Starí zelinkári ho používali ako dôležitý a bezpečný liek proti epilepsii. Ba dokonca aj v dnešnej dobe niektorí doktori svetového formátu ( Dr. Bohn ) používajú imelo pri chronických kŕčoch a hysterických záchvatoch.
    Pokiaľ chodíte radi do prírody, tak z imela zbierame listy a malé vetvičky, ktoré sa pred sušením nadrobno porežú, ale len od začiatku októbra do polovice decembra a poniektorí bylinkári ho zbierajú aj v marci a apríli. Možno vás napadla myšlienka, ktoré imelo je najlepšie? Podľa mojich skúseností má imelo najväčšiu liečivú silu, ktoré hosťuje na duboch a topoľoch. Neznamená to však, že ho nemôžete zbierať aj na jedliach, boroviciach a ovocných stromoch . V ostatných mesiacoch okrem tých čo som vám odporučil nemá význam zbierať , pretože vtedy nemá liečivú silu!

    Ľudia sme rôzny a tak mi jedna pani tvrdila, že niekde počula, že imelo je jedovaté. Bola prekvapená keď som jej vysvetlil, že imelo, teda listy a jeho konáriky, nie sú vôbec jedovaté, ale plody požité vnútorne sú otravné. Keď ich však rozmiešate s bravčovou masťou a užívame zvonka ako masť pri omrzlinách, úspešne pomáhajú. Keďže imelo má najlepší vplyv na celkovú funkciu žliaz, môžeme ho použiť ako výborný prostriedok na povzbudenie látkovej výmeny.
    A teraz aj pre cukrovkárov dobrá správa. Imelo tak dobre vplýva na slinivku brušnú, že po dlhodobej čajovej kúre sa celkom stratí príčina vzniku cukrovky. Blahodárne pôsobí pri hormonálnych poruchách, pri vápenateniu ciev. K ,,porážke“ by u ľudí nemuselo dôjsť pokiaľ by sa bol pravidelne pil imelový čaj. Imelo sa s úspechom používa aj ako prostriedok zastavujúci krvácanie. Keď vtiahnete do nosa studený imelový čaj, zastaví vám krvácanie, pomôže aj pri krvácaní z pľúc či z čriev a pôsobí aj pri týfuse a úplavici. Imelo nám normalizuje fungovanie celého tela. Možno sa vám zdá neuveriteľné , že imelo vysoký tlak znižuje a nízky dvíha. Tri šálky imelového čaju denne (pripravujte si ho maceráciou), užívajte po dúškoch, normalizujú činnosť vášho srdca a krvný tlak, a tým vám zaručia vyšší pracovný výkon.
    Od priateľov – ezoterikov som dostal správu, že čerstvá šťava z imela odstráni neplodnosť ženy. Imelo treba dobre vymyť a ešte za vlhka odšťaviť v odšťavovači. Užíva sa po 25 kvapkách, zamiešaných do trošky vody. Pije sa pol hodiny pred raňajkami a večer pred spaním. A výsledok? V mojej praxi ho nemám overený, pretože aj pre mňa je táto správa novotou. A pre mňa je zvlášť potešujúca správa, že v súčasnosti sa imelo už začalo používať v medicíne preventívne i priamo proti rakovine. No povedzte nie je to úžasné?
    A čo na záver? Aby môj celý článok nepôsobil len, ako teoretizovanie, tak vám ponúkam aj návody na prípravu ,,macerátu“, čerstvej šťavy a na prípravu masti o ktorej som bol tiež písal.
    Macerát:
    Pripravuje sa za studena. Jedna vrchovatá čajová lyžička imela sa dá cez noc do 1/4 litra studenej vody, ráno sa trošku prihreje a scedí. Ak potrebujeme na deň väčšie množstvo, dáme výluh do termosky vypláchnutej horúcou vodou, alebo macerát prihrejeme vo vodnom kúpeli.
    Čerstvá šťava:
    Čerstvé listy a konáriky umyjeme a ešte vlhké odšťavíme v odšťavovači.
    Príprava imelovej masti:
    Čerstvé biele plody ,,pabobule“ imela zmiešajte za studena s bravčovou masťou, ktorú potom používajte na omrzliny.

    Veľa zdravia vám želá váš Eugen

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Zatiaľ nehlasoval nikto)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.