PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Elvíra
  • Holubia polievka.

    Túto polievku varili v časoch, keď sa v domácich holubníkoch operili mladé holúbätá, no ešte nevyleteli z hniezda. Mali jemné páperie popretkávané prvým sivo-čiernym perím. Polievka sa varila zväčša deťom a chorým, ktorých prikvačila pliaga k posteli. Na polievku sa nesmú použiť voľne žijúce holuby!

    Gazda oprel rebrík o holubník a vytiahol z hniezd dva, tri operence. Dával pozor, aby pri malom počte prírastkov nevykynožil celý rod. Podľa respondentov im vykrútil krky, gazdiná holuby očistila a uvarila polievku.images

    POTREBUJEME:

    • 2-3 očistené holúbky
    • soľ
    • voda
    • koreňová zelenina, petržlenová vňať

    POSTUP:
    Zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Dáme variť do hrnca so studenou vodou, trochu osolíme. Keď je zelenina predvarená, pridáme holuby. Takýto postup je dôležitý, inak sa jemné mäsko rozvarí skôr ako je zelenina mäkká. Polievka sa varila pomaly, na miernom ohni, pod pokrievkou.

    Do polievky sa nepridáva korenie. Na konci varenia sa ešte ochutí nadrobno pokrájanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podáva sa bez rezancov. Polievka je veľmi jemná, diétna.
    Mäsa je menej, podáva sa s varenými zemiakmi, prípadne sa zahrýza chlebom, ale zväčša sa vychutnáva bez prílohy.

    DOBRÚ CHUŤ.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.