PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klement
  • Jablčník.

    Keď sa doma prestal piecť chlieb, pece ešte stáli a bolo hriechom ich nevyužívať. Okrem nasledujúceho kysnutého jablčníka sa piekol rovnakým spôsobom aj lekvárovník, tvarohovník, či orechovník. Zaujímavosťou je, že do cesta sa nepridáva vajíčko.Toho roku je jabĺk veľa a ak neviete ako inač využiť opadané jablka, tak tu je recept.

    POTREBUJEME:

    • 0.5 kg polohrubej múky
    • 40 g droždia
    • 100g masla
    • mlieko
    • cukor
    • soľ
    • 1,5 až 2 kg opadaných jabĺk
    • 1 vajce

    Na posýpku (nemusí sa robiť)

    • hrubá múka
    • maslo
    • kryštálový cukor

    POSTUP:

    Najskôr cez sitko preosejeme múku do hlbšej misky. Pridáme štipku soli a polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Zohrejeme mlieko. Nesmie byť studené, ale ani horúce. V hrnčeku si pripravíme kvások: vidličkou rozpučíme droždie a vymiešame s lyžicou kryštálového cukru, prilejeme mlieko a posypeme múkou, aby sme videli ako kvások rastie. Skôr ako nám utečie z hrnčeka, vylejeme ho na múku v miske, pridáme maslo (alebo olej) a vymiesime cesto. Až sa nám prestane lepiť na dno misky, posypeme ho múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme cesto vykysnúť asi hodinu na teplom mieste.

    Medzitým očistíme jablká, pokrájame ich na tenké krúžky a udusíme pod pokrievkou na masle. Podľa chuti kúsky jabĺk osladíme cukrom, alebo navoniame štipkou škorice.

    Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme na doske a uložíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Na spodné cestou naložíme udusené jablká. Ak sme nedali škoricu, môžeme pridať za hrsť orechov. Z druhej časti cesta môžme ozdobiť vrch koláčamriežkou. Takto pripravený koláč zhora jemne popicháme vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúkol a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom.
    Ak máme chuť, koláč posypeme posýpkou, ktorú sme si pripravili zo stuhnutého masla, hrubej múky a kryštálového cukru. Maslo rozdrobíme s múkou a cukrom a takto pripravenú posýpku rozsypeme po vrchu koláča.

    Pečieme vo vyhriatej rúre do hneda.

    Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrom. Po vychladnutí krájame na úhľadné kocky.
    Koláč sa podával s mliekom alebo teplým čajom.

    DOBRÚ CHUŤ.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 2,, priemer: 8,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.