PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Elvíra
  • Hadžadža

    Vari najviac mi utkvelo v pamäti Helenine rozprávanie o recepte jedla zvaného Hadžadža. Hovorila o ňom takto: „Když ti to přinesli na stůl, vypadalo to jako kdyby to už nĕkdo jedl, ale bylo to strašnĕ žravý“. No a tento recept vám ponúkam na záver svojho spomínania o Růžičkovcoch.

    POTREBUJEME:

    • 1,5 kg zemiakov
    • 0,75 – 1 kg polohrubej múky
    • 200 ml šľahačkovej smotany
    • 60g masla, soľ
    POSTUP:

    Začneme s prípravou prepraženej smotany, lebo to si vyžaduje najviac času. Na panvicu nakrájame na plátky maslo a vylejeme smotanu. Na prudkom ohni privedieme do varu. Potom stiahneme na mierny oheň, necháme jemne vrieť, priebežne kontrolujeme a miešame. Keď sa smotana dostane do druhého štádia, je rôsolovitá, kašovitá hmota, miešame už bez prestania. Nakoniec sa oddelí tuk a sušina. Finálne štádium je ako u prepraženého masla, žltohnedý tuk a hnedastá sušina. Tento proces trvá 40-60 minút. Časť očistených zemiakov (cca 0,3 kg) nakrájame na malé kocky a necháme uvariť v slanej vode tak, aby boli zemiaky uvarené, ale nerozpadávali sa už pri najmenšom dotyku. Potom ich scedíme a necháme prikryté pokrievkou. Ostatné zemiaky postrúhame na strúhadle na zemiaky, pridáme podľa potreby múku a soľ a vypracujeme cesto, ako na klasické halušky. Cesto nahádžeme cez dierkované sito do vriacej slanej vody a uvaríme. Potom ich schladíme troškou studenej vody, aby klesli na dno a vyberieme pomocou cedidla do misy. Prihrejeme si predtým prepraženú smotanu, vmiešame do halušiek a osolíme podľa chuti. Nakoniec pridáme zemiaky uvarené na kocky a opatrne premiešame, aby sa zemiaky nerozpučili.

    DOBRÚ CHUŤ

    Ilustračný obrázok: zdroj Varecha.sk

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 5,, priemer: 8,20 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.