PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Špucľiki

    Tento recept nám poslal Maroš Mazúr, ktorý mu dala kuchárka Monika, ktorá  varila Sloníčatám v ich detskom domove. Je to vlastne hustá kapustová polievka s haluštičkami – šúľancami. Je typická tým, že je menej kapusty a viac „špucľikov“.

    POTREBUJEME:

    • cca 1kg kyslej kapusty
    • 25-30 dkg polohrubej výberovej múky
    • zemiaky 6 ks (3 uvarené, 3 surové)
    • 1 vajce
    • 1 cibuľu
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • olej alebo masť
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • mletú červenú papriku.
    POSTUP:

    Do hrnca (cca 4 l) vložíme kapustu a zalejeme doplna vodou, pridáme soľ, mletú červenú papriku a varíme do mäkka. V inom hrnci uvaríme v mierne osolenej vode ošúpané celé zemiaky, ktoré po vychladnutí nastrúhame. Surové zemiaky tiež nastrúhame, vytlačíme z nich šťavu tak, že vodu zlejeme, aby nám zostal škrob, ktorý použijeme neskôr. Na pomúčenú dosku nasypeme polohrubú výberovú múku, pridáme nastrúhané zemiaky, vajce, spomínaný škrob, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a vypracujeme cesto, z ktorého tvoríme šúľaním v rukách haluštičky – špucľiki a hádžeme ich do hrnca s uvarenou kapustou. Krátko povaríme. Z oleja alebo masti, trochu múky a cibule pripravíme zápražku, ktorú dáme do hotovej polievky. Kto nemá rád polievky, môže si dať do hrnca menej vody, len toľko, aby zakryla kapustu, po uvarení prebytočnú nechať odpariť a pokračovať ďalej v uvedenom postupe a na záver nepridáte zápražku, ale len popraženú cibuľku, prípadne aj so slaninkou.

    Dobrú chuť

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 7,, priemer: 8,29 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.