PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Pivo Folklorista.sk

    Nič nie je originálnejšie ako ponúknuť svojich hostí vlastnoručne uvareným pivom. Aj pocit pri hltaní dúškov vlastného piva je neoceniteľný.  Jeho výroba nie je vôbec zložitá, no je rozdelená do dlhších časových úsekov. Ako sa vyrába domáci ležiak? Prezradím Vám jeden recept, od našich dedov, ktorý som už aj vyskúšal.

    Potrebujeme:

    • 600 g jačmeňa
    • 250g cukru
    • 20-30g chmeľu
    • 1 bal cukríky pelendreky alebo sladké drievko (lékořice)
    • 1 hrsť sušených jabĺk
    • 1bal pivovarnícke kvasnice alebo droždie
    • 16 litrov vody

    Príprava sladu:

    Jačmeň premyjeme, rozsypeme ho po panvici (pekáči) a prikryjeme ho mokrou utierkou. Odložíme ho do tmavej miestnosti a necháme 3 dni naklíčiť. Počas týchto 3 dní kontrolujeme, aby utierka bola vždy vlhká. Mne to vyklíčilo skôr, správne by mali byť zrnká pootvorené a mali by ste vidieť klíčky asi tak 1-2 mm. Ak vám slad vyklíčil odoberiete utierku a začnete proces sušenia – asi 2 dni v chladnej miestnosti. Vysušený slad vložíme na na panvicu a popražíme, tu dávajte pozor  (strieľa to ako popcorn), podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Upražený slad rozbijeme v mažiari, asi tak na krupicu. Bude vám to voňať ako čerstvý chlieb. Slad máte hotový.

    Varenie:

    Do nádoby vlejeme 16 litrov (nechlórovanej) čistej vody, pridáme asi  250g cukru, 20-30 g chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni, ja som si objednal granulovaný  chmeľ MARYNKA-50g od majstra Sládka), pridáte sladké drievko (lékořice alebo môžete cukríky-pelendreky) a hrsť sušených jabĺk. Môžete pridať aj práškovú konzistenciu svetlého piva od majstra Sládka, ale nemusíte. Celú zmes asi 2 hodiny varíme. Pozor bude to taká zelená horko-sladká zmes a v žiadnom prípade to nebude chuť ako pivo. Uvarenú, trocha ochladenú zmes precedíte cez plátno alebo gazu, do hlineného hrnca, ja som použil keramický sud na kapustu. Keď zmes ochladne odnesieme ju na miesto kde bude kvasiť.

    Kvasenie

    Ak uvarená zmes chytí približnú teplotu miestnosti, v ktorej  bude kvasiť, pridáme pivovarnícke kvasnice alebo droždie asi 50-60g. Nádoba by nemala byť v príliš chladnej, ale ani nie v príliš teplej miestnosti, teplota by sa mala pohybovať asi  od 2-10C. Začíname pivo kvasiť. Denne kontrolujete kvasenie a odoberajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Jedná sa o proces spodného kvasenia  a trvá 3 až 8 dní. Ja som nechal 5 dní. Pozor nádobu neuzatvárajte vekom, nechajte jemne pootvorené, lebo vám to strelí.

    Mladé pivo

    Po piatich dňoch, to už chutí aj vonia ako pivo, je to však pivo kvasinkové a my chceme klasický ležiak. Pripravte si buď fľaše, alebo ja som použil sklenený sud na víno a pivo prelejte do fliaš alebo do toho suda. Znova prefiltrujte cez plachtu alebo gázu, aby ste odstránili kvasinky a ukončili kvasenie. Takto prefiltrované pivo potom nechajte ešte 8 dní ležať, ak máte vo fľašiach môžete dať do chladničky. Tých 8 dní ešte pivo dokvasí.

    Po 8 dňoch ochutnajte a na zdravie s Folklorista.sk priatelia.

     Vychutnávajte si ho s rozumom!

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 4,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.