PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Mačanka.

    Mačanka, je to staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Kedysi, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky, vznikla takáto omáčka (polievka). Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Je veľa receptov na mačanku a jeden vám ponúkam.

    Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere rusínov, podáva sa s chlebom.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

     

    POTREBUJEME:

    • 1 l júšky
    • 2 l vody
    • 40 g sušených húb
    • 0,5 kg údenej klobásy
    • 120 g masla
    • 4 strúčiky cesnaku
    • mleté čierne korenie
    • soľ
    • hladká múka na zahustenie
    • mletá červená paprika

    POSTUP:

    Do hrnca vylejeme júšku a vodu podľa toho, akú kyslú mačanku chceme a dáme variť. Huby namočíme do vody, klobásu a cesnak narežeme na kúsky. Keď nám voda začne vrieť, vysypeme do nej  cesnak. Huby ja vylievam aj s vodou v ktorej sa močili.Všetko okoreníme a osolíme podľa chuti. Keď sú huby uvarené vysypeme do mačanky klobásu a varíme ju do mäka.Roztopíme  maslo, pridáme múku (asi 2-3 pl), trocha popražíme a vylejeme do mačanky.Krátko povaríme a ak potrebujeme mačanku viac zahustiť, tak v pohári studenej vode si rozhabarkujeme múku a vylejeme do hrnca s mačankou. Necháme prejsť varom a môžme podávať.

    DOBRÚ CHUŤ.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Jeden príspevok ku "Mačanka."

    1. martina  20. novembra 2012 at 11:00

      odporucam macanku varit z vody,ked nakladate kapustu a odcerpavate ju.dajte do pet flias a nechajte kysnut 4dni,kazdy den povolovat po troske vrchnaky,potom zliat do cistych f.a dat do chladu.mnam.

      Odpovedať

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.