PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Alžbeta
  • Holúbky ( Zemplínske )

    Toto tradičné Zemplínske jedlo sa teší veľkej obľube aj v dnešnej dobe. Je to veľmi chutné a ľahké jedlo. Čím viac ho zjete, tým viac ste hladný. 🙂

    POTREBUJEME:

    • 2 kg mletého bravčového mäsa ( pliecko )
    • 1 kg guľatej ryže
    • 500 ml paradajkového pretlaku
    • 3 cibule
    • 1 hlávka cesnaku
    • 4 vajcia
    • 2 hlávkove kapusty
    • soľ
    • vegeta
    • mleté čierne korenie
    • grilovacie korenie
    • mletá červená paprika
    • údená slanina
    • bravčové kosti

    POSTUP:

    Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlubik, ponoríme ju do vriacej vody a postupne oddelíme jednotlivé listy, ktoré po zmäknutí vyberieme a necháme vychladnúť. Z kapustných listov odstránime nožom hrubú žilku v strede listu a veľké listy zároveň rozdelíme na dve časti.

    Ryžu umyjeme v studenej vode a dáme ju do vriacej vody variť na 5 minút. Ryžu scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme pomleté mäso, vajíčka, 300 ml paradajkového pretlaku, cibuľu narezanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, soľ, vegetu, grilovacie korenie, mlété čierne korenie a mletú červenú papriku. Touto zmesou plníme kapustné listy postáčané do lievika. Dno hrnca vyložíme kapustnými listami, bravčovými kosťami a údenou slaninou, na ktoré ukladáme naplnené kapustné listy uložené v hrnci do kruhu. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali zbytok  paradajkového pretlaku, polievkové korenie Maggi a toškou soli. Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom, aby nám holubky neprihoreli.Ak nám ostala mäsová zmes alebo sa nám už nechce robiť holúbky, 🙂 zo zmesi urobíme guľky, obalíme ich v strúhanke a pred dovarením pridáme do hrnca.Konzumujeme ich s chlebom alebo len tak. 😀

    DOBRÚ CHUŤ.

     

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 2,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.