PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klement
  • Domáci kysnutý chlieb

    Už len málokde kúpite poctivý domáci chlieb, bez chuťových prísad alebo bez toho, aby cesto bolo pripravené mesiace vopred a keď si kúpite chlieb, nedá sa po 3 dňoch už jesť. Vzkrsla vo mne myšlienka upiecť si vlastný domáci chlieb, veď naše staré mamy to doma robievali pravidelne a okrem toho, stíhali obriadiť doma všetko. Tento recept som dostal od Renátky krsnej-maci Hraškovej, no trošku som si ho upravil.

    POTREBUJEME:

    • 600g pšeničnej múky hladkej s označením T760
    • 1 zemiak
    • 1 lyžicu oleja
    • 1/2 lyžice octu
    • hrsť slnečnicových semienok
    • 2 hrste sézamových semienok
    • 1/2 kocky droždia
    • soľ, mletú rascu, 3 dl vody, cukor

     ČAS PRÍPRAVY 3 hod

    Najprv si nalejeme do pohára letnú prevarenú vodu a rozdrobíme do nej 1/2 droždia a pridáme štipku cukru. Postavíme bokom a uvaríme zemiak v slanej vode. Potom si preosejeme múku do nádoby, aby sme ju prevzdušnili. Na panvičke si opražíme v troche (symbolicky) oleja hrsť slnečnicových jadierok a potom 2 hrste sézamových jadierok. Pražíme ich zvlášť a po opražení ich vsypeme do múky. Do nádoby s múkou pridáme 1 lyžicu oleja a 1 lyžicu octu asi jednu lyžicu soli a mletú razcu (podľa chuti). Uvarený zemiak popučíme do múky. Ak nám droždie v pohári vyplávalo na povrch, začal proces kvasenia, vlejeme obsah pohára do múky a začneme miesiť. Postupne pridávame vodu. Cesto treba dobre premiesiť a nesmie sa lepiť na ruky. Premiesené cesto dáme na múkou posypaný pekáč a vytvarujeme ho do tvaru bochníka. Prikryjeme ho utierkou a odložíme kysnúť na teplé miesto asi 2 hod. Vykysnuté cesto potom narežte nad spodným okrajom po dĺžke, aby sa chlebík vedel zdvihnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre prvýcj 15 min na 200 stupňoch a potom ešte asi 45 min no uberieme na 170 stupňov. Počas pečenia si pripravte pohár s vodou do ktorej pridajte štipku soli, ale pozor, aby nebola veľmi slaná. Touto vodou niekoľkokrát potrite chlebík počas pečenia, aby kôrka chytila zlatistú farbu.

    Tento chlieb vám nevydrží dlho, lebo ho rýchlo zjete.

    DOBRÚ CHUŤ

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 52,, priemer: 9,83 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.