PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klement
  • Gazdovské pirohy.

     

    Gazdovské pirohy sú varené, vyprážané alebo pečené múčne jedlo so sladkou alebo slanou plnkou: spravidla sú plnené tvarohom, lekvárom alebo zemiakmi s bryndzou, obyčajne so sladkou posýpkou, s makom alebo strúhankou.2360862993_b6aba66c67

    POTREBUJEME:

    • 15O g hladkej múky
    • 150 g polohrubej múky
    • 200 ml vlažnej vody
    • 1 vajíčko
    • soľ

    PLNKA:

    • 150 g  tvarohu
    • 1 žĺtok
    • soľ
    • slivkový lekvár
    POSTUP:


    Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku, pridáme štipku soli, vajce a spracujeme cesto za stáleho prilievania vody. Keď je cesto dosť tuhé, preložíme ho na dosku a vymiesime rukou na hladký bochník. Vyvaľkáme a pokrájame na štvorce asi tak 5×5 cm. Celkový počet štvorcov si rozdelíme tak, aby sme do polovice z nich dali tvarohovú plnku a do druhej polovice lekvár a okraje zlepíme.
    PLNKA: mäkký tvaroh poriadne vymiešame so žĺtkom a soľou.
    Pripravené vložíme do vriacej osolenej vody, vodou nešetríme, zamiešame, aby sa nepolepili. Medzitým dáme opražiť maslo. Pražíme ho za stáleho miešania, kým sa dvakrát nespení. Po druhej pene ho zo sporáka hneď stiahneme, aby sa nespálilo a nezhnedlo. Keď pirohy vyplávajú, scedíme ich v riedkom sitku. Môžeme ich ešte preliať chladnejšou vodou, aby neboli príliš horúce, potom necháme odkvapkať a dáme do misy. Horúcim maslom polejeme pirohy , osolíme, premiešame.

    DOBRÚ CHUŤ.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 4,, priemer: 7,75 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.