PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Bryndzové halušky.

    Neviem, či sa nájde niekto na Slovensku, kto by nepoznal toto naše národné jedlo. Keď že bryndzu si vieme vyrobiť aj sami, (viď recept Výroba bryndze) tak vám ponúkam svoj recept na prípravu bryndzových halušiek. Určite má každý svoj recept či už tradičný alebo netradičný.Tak poďme si ich urobiť. 🙂

    POTREBUJEME:

    • 1kg polohrubej múky
    • 1kg zemiakov
    • 250 g bryndze
    • 250 g údenej slaniny
    • 3 vajíčka
    • soľ
    • kyslé mlieko

    POSTUP:Do veľkého hrnca si dáme variť vodu. Zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo rozmixujeme, pridáme trocha vody. Do zmesi pridáme vajíčka, trocha soli. Múku pridávame po troche a cesto miešame a podľa potreby zahusťujeme múkou. Hustota cesta by mala byť taká, aby v ňom stála vareška.Cesto nahádžeme do vriacej vody buď z lopára (systémom-šup, šup, šup, namočím nožík 😀 ), alebo si na pomoc zoberieme DRUŠĽAK (sito s veľkými dierami). Halušky vo vode necháme 3 krát zovrieť a môžme ich precediť.Ja ich neochladzujem ale rovno do nich nadrobím bryndzu, podľa chuti osolím a dôkladne premiešam. V horúcich haluškách sa bryndza dokonale roztopí. Na malé kocky nakrájanú slaninu opražíme, halušky naberieme na tanier, na vrch dáme opraženú slaninku s výpekom, nalejeme si kyslé mlieko do pohára a môžme si vychutnávať každé sústo tohto božského pokrmu. 🙂

    DOBRÚ CHUŤ

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 3,, priemer: 3,33 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia ku "Bryndzové halušky." - príspevky: 2

    1. Ivan Medžo  12. februára 2012 at 22:09

      Nuž dobré halušky s riadnou bryndzou by som mohol jesť aj o pol noci. Len čo si mi chuti narobiv chlapčok…

      Odpovedať
    2. Ján Krišš  13. februára 2012 at 16:04

      Nuž čo, len dobrú chuť. 🙂

      Odpovedať

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.