PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Beľuše.

    Beľuše sa piekli od pradávna. Robili sa so zemiakmi – na sladko, na slano, s kapustou – kyslou, sladkou. Piekli sa v rúre na plechu. Môže sa piecť aj na panvici. Kto má rád múčne jedlá, tak si ich obľúbi.

    POTREBUJEME:

    • 500 g  polohrubá múka
    • 2 vajíčka
    • 100 ml oleja
    • 80 g droždia
    • 10 g cukru
    • 300 ml mlieka
    • 500 g zemiakov
    • škorica
    • soľ
    • práškový cukor

    POSTUP:

    Z droždia, mlieka a cukru urobíme kvások, ktorý pridáme do preosiatej múky. Zároveň pridáme soľ, zemiaky a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste.

    Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku, mierne rozvaľkáme. Do stredu cesta navrstvíme pripravené zemiaky, ktoré nesmú byť horúce ale ani studené. Okraje cesta ukladáme smerom nahor a v strede pospájame.

    Prenesieme – prevrátime na vymastený plech jemne ho na plechu rozváľkame po celej ploche, vydličkou urobíme dierky striedavo po ceste. Na teplom mieste necháme podkysnúť. Vrch pomastíme olejom a dáme piecť, pečieme do zlatista.

    Horúci pomastíme s olejom a posypeme práškovým cukrom.

    Pokrájame na väčšie porcie a podávame.

    Rovnako postupujeme pri kapustových, lenže hlávkovú kapustu si predprípravíme:

    • 600 g bielej hlávkovej kapusty
    • 100 ml oleja
    • 30 g kryštálového cukru
    • soľ

    Nastrúhanú kapustu na jemno podusíme na oleji, pridáme soľ, premiešavame a keď získava sklovitú konzistenciu, pridáme cukor. Necháme ju voľne sa dodusiť a vlažnou plníme cesto.

     

                                                                                                                                                                                  DOBRÚ CHUŤ

     

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Zatiaľ nehlasoval nikto)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.