PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Zabíjačka.2 (omeleta s mozočkom)

    Voda nám vrie, môžme ísť zabíjať. V minulosti gazdovia sviňu omráčili sekerou a dlhým nožom jej prerezali tepnu na krku aby vykrvácala. Spôsob vykrvácania sa používa do dnes, len stým rozdielom, že sviňu sa omráči pištoľom. Sviňu dáme do koryta a polievame ju vriacou vodou a medzitým si odpijeme z hriateho. Keď chlpy sa dajú vytiahnuť prstami môžme začať oškrabovať celu sviňu nožom alebo škrabákom (zvonom). Niekde zvyknú celú sviňu zakryť slamou a zapáliť. Aj takto sa dá zbaviť chlpov. Po oškrabaní sviňu zavesíme na trojnožku, umyjeme ju a odrežeme hlavu. Z hlavy odrežeme lalok na ďalšie spracovanie (zabíjačkový obed). Z hlavy odrežeme uši, vydlabeme oči. A teraz môžme ísť hľadať ten mozog . 🙂 Nebude ho veľa . 😀 Hlavu rozrúbeme pozdĺžne na polovicu a vyberieme mozog. Porozrubujeme hlavu na menšie kúsky a dáme variť  do veľkého hrnca na tlačenku.

    Mozog máme tak môžme ísť na to.

    Potrebujeme:

    • mozog z jednej svine (prasaťa 🙂 )
    • 1 cibuľu
    • 10 vajíčka
    • soľ
    • čierne korenie
    • petržlenovú vňať
    • maslo alebo masť

    Postup:Na masle (masti) speníme cibuľku pridáme na drobno pokrájaný  mozog  a petržlenovú vňať. Krátko orestujeme  a pridáme vajíčka. Osolíme, okoreníme a miešame kým omelete nezhustne. Lyžicou ponaberáme na chlieb, ochutnáme z hriateho a môžme jesť .

    DOBRÚ CHUŤ

    Zabíjačkové „raňajky“ máme za sebou tak poďme do ďalšej roboty a nezabudnime si dať trocha hriateho. 🙂

     

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 2,, priemer: 8,50 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.