PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Cecília
  • Šišky

    Je celé more receptov na ne, ale ja mám osvedčený tento recept. A keďže je čas fašiangov treba vyskúšať.

    Potrebujeme:

    • 1 kg polohrubej múky
    • citrónovú kôru z polovice ciróna
    • 40 g droždia
    • trochu mlieka
    • 4 žĺtky
    • 80 g práškového cukru
    • 100 g masla
    • štipku soli
    • 2 PL rumu
    • 250 g marhuľového lekváru
    • vanilínový cukor na posypanie
    • masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie

    Postup:

    1. Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridá

    me droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto. Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

    2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúh- lou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme ko­lieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.

    3. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany. Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.
    Podávame ako pochutinu.

    DOBRÚ CHUŤ

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 1,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.