PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Vianočné opekance.(bobaľki,pupáky)

    Tradičný vianočný pokrm ,ktorý sa s obľubou pripravoval v minulosti a aj v dnešnej má svoje miesto na vianočnom stole.

    Potrebujeme:

    • múka polohrubá 200 g
    • múka hladká 200 g
    • mlieko 2 dcl
    • cukor kryštálový 1 káv. lyžička
    • droždie 20 dkg
    • soľ štipka
    • mletý mak na posypanie 150 g
    • práškový cukor na posypanie 70 g
    • mlieko na poliatie
    • maslo na poliatie
    • med na poliatie

    Postup:

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Z kvásku, múky a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Po nakysnutí na pomúčenej doske cesto rozdelíme na štyri kusy. Z každého kusu ušúľame asi 1 cm hrubé valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné asi 2 cm veľké kúsky. Kúsky cesta kladieme na vymazaný plech a necháme ich ešte chvíľu nakysnúť. Opekance pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C asi 20 – 25 minút (majú byť viac prepečené a tvrdšie). Pred podávaním opekance buď prelejeme priamo na tanieri horúcim mliekom (v ktorom rozpustíme med) a potom posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Druhý spôsob je taký, že opekance namáčame do osolenej teplej vody alebo mlieka, aby nasiakli. Zmäknuté opekance scedíme, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a prelejeme roztopeným maslom .Ďalší spôsob ako pripraviť opekance je na studeno. Prevaríme si vodu a dáme do nej kryštálový cukor ,necháme vychladnúť .Opekance posypeme makom ,zalejeme sladkou vodou a premiešame aby opekance zmäkli .Podľa potreby dolievame vodu .Upečené opekance vydržia dobre uskladnené (na suchom mieste zabalené do fólie či sáčku aj niekoľko týždňov.
    Opekance môžeme namiesto maku ochutiť aj tvarohom či orechmi, alebo ochutiť na slano s bryndzou.

      DOBRÚ CHUŤ

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 3,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Jeden príspevok ku "Vianočné opekance.(bobaľki,pupáky)"

    1. ladislav horváth  2. februára 2012 at 17:42

      Bobaľky som jedol aj s kyslou kapustou a celkom mi chutili aj keď makove mam najradšej

      Odpovedať

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.