PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klaudia
  • Vianočný štedrák.

    Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného „koláčika“.

    POTREBUJEME:

    Cesto:

    • 600 g hrubej múky
    • 300 ml vlažného mlieka
    • 120 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 30 g droždia
    • 3 žĺtky
    • trocha nastrúhanej kôry z citróna a štípka soli

      Maková plnka:

    • 200 g mletého maku
    • 200 ml mlieka
    • 120 g práškového cukru
    • 10 g masla
    • 1/2 balíčka vanilkového cukru
    • trocha nastrúhanej citronovej kôry

    Orechová plnka:

    • 180 g mletých orechov
    • 200 ml mlieka
    • 30 g jemnej strúhanky
    • 50 g práškového cukru
    • 1/2 balíčka vanilkového cukru
    • trocha nastrúhanej citrónovej kôry

    Tvarohová plnka:

    • 300 g tvarohu
    • 80 g práškového cukru
    • 80 g masla
    • 50 g hrozienok
    • 3 vajcia
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • trocha nastrúhanej citrónovej kôry

    Slivková plnka:

    • 200 g slivkového lekváru
    • trocha nastrúhanej citrónovej kôry

    POSTUP:

    1. Z časti mlieka, cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

    2. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme štyri pláty. Na pomastený plech položíme prvý rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku a na štvrtý plát cesta rozotrieme tvarohovú plnku.

    3. Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 1 hodinu.

    PLNKY:

    Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomletý mak, maslo, vanilínový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.

    Slivková plnka: Slivkový lekvár dobre rozmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak je veľmi hustý, pridáme trocha horúcej vody.

    Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a zahustíme strúhankou. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.

    Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame s maslom, práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a žĺtkami. Pridáme hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.

    Podávame ako múčnik.

    DOBRÚ CHUŤ.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 9,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.