PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klaudia
  • Vtedy na východe-výživa ľudu.

    Strava ľudí na východe v minulosti bola jednoduchá,ale kaloricky výdatná. Upravovala sa z múky,fazuľe,kapusty,kukurice,z mlieka a mliečnych domácich výrobkov,masla,tvarohu a doplňovala sa ovocím zo záhrad. Iba na nedele a sviatky si ľudia kupovali hovädzie mäso. Slaninu,údené mäso,a masť -ŠMALEC mali takmer po celý rok zo zimných zakáľačiek.
    Niekde sa tradovalo aj každodenné spoločné stravovanie,t.j.jedenie celej rodiny okolo stola . V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedel iba muž,žena vždy stála. Obľube sa tešila kukuričná kaša,zvaná KUĽAŠA. Varila sa z kukuričných zŕn,zomletých doma na ŽARNOVOCH a mlynčekoch zvaných HURKAČE. Fazuľu pripravovali na rôzne spôsoby,zapraženú so zemiakmi,PODBITU na kyslo,zapraženu so SCIRANKU s BANDURKAMI,na kyslo zo sudovej kapustnej JUŠKI,s HURKANU kukuricu a pod. Z múky a surových našúchaných zemiakov sa varili obyčajné TREPANÉ HALUŠKI. Aj do mäsových polievok dávali halušky TREPANKI. Rezance do mäsových vývarov sa pripravovali iba vo veľké sviatky. Pripravovali sa aj halušky z vyvaľkaného cesta,široké alebo krajané SEM i TAM,(vyzerali ako vysoké trojuholníky). Varili aj HUŠE LABI.  Z tenšieho vyvaľkaného cesta potrhaného v rukách na kúsky. Medzi nedeľné a sviatočné jedlá patrili aj pirohy zliepané prstami do tvaru trojuholníkov. Plnili ich prisladeným tvarohom,makom ,slivkovým lekvárom,poliaté prepraženým maslom.
    Dnešné praktiky v chode jedál nepoznali. Polievku nazývali iba vývary z mäsa a iba polievky z mäsa sa jedli ako prvé jedlo. Ináč ako prvé jedlo konzumovali základné jedlo (halušky v rôznych obmenách,pirohy a pod.) a potom sa dávalo DACO ZACHLIPAC. Mohli to byť BANDURKI Z VODU,SCIRANKA ZO ZAPRAŽENU VODU,SCIRANKA S KVAŠNIM MLEKOM,ZAPRAŹENÉ FIZOLI,PREVARENÉ KVAŚNE MLEKO S TREPANKAMI, alebo so sciranku,prevarená JUŠKA s BEČKI s pridaním halušiek , fazule a pod.kukuričná ĽUŠTA,KIŠEĽ.DEMIKÁT a pod. Uvedené jedlá na POCHLIPAŇE sa pripravovali v rôznych obmenách. Vychádzali z troch základných úprav:
    1. jednoduchým prevarením mlieka,kyslého mlieka,JUŠKY zo sudovej kapusty,
    2.zápražkou s múky s masťou,maslom,
    3.PODBITÉ t.j.zátrepkou s múky v mlieku, v kyslej kapustovej šťave -JUŠKE,vo vode a pod.
    Veľkej obľube sa tešili zahustené zapražené MAČANKI a KIŠEĽ.
    Takéto jedla jedli vtedy a na východe. 🙂

     

    Zdroj : Ján Koma,Dejiny ĺudovej kultúry.

    FOTO: zdroj internet

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia ku "Vtedy na východe-výživa ľudu." - príspevky: 2

    1. Peter  2. februára 2012 at 9:26

      super zhrnute 🙂

      Odpovedať
    2. ladislav horváth  2. februára 2012 at 17:53

      Bolo to chutne a hlavne zdrave jedlo aj keď veľmi skromne,dnes by sme tym malokomu ulahodili

      Odpovedať

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.