
Niekde sa tradovalo aj každodenné spoločné stravovanie,t.j.jedenie celej rodiny okolo stola . V lete sa jedlo nosilo na pole a v čase a v čase sezónnych prác bola hlavným denným jedlom večera. Iba v nedele a sviatky sa okolo stola zhromaždila celá rodina. Pri jedení však sedel iba muž,žena vždy stála. Obľube sa tešila kukuričná kaša,zvaná KUĽAŠA. Varila sa z kukuričných zŕn,zomletých doma na ŽARNOVOCH a mlynčekoch zvaných HURKAČE. Fazuľu pripravovali na rôzne spôsoby,zapraženú so zemiakmi,PODBITU na kyslo,zapraženu so SCIRANKU s BANDURKAMI,na kyslo zo sudovej kapustnej JUŠKI,s HURKANU kukuricu a pod. Z múky a surových našúchaných zemiakov sa varili obyčajné TREPANÉ HALUŠKI. Aj do mäsových polievok dávali halušky TREPANKI. Rezance do mäsových vývarov sa pripravovali iba vo veľké sviatky. Pripravovali sa aj halušky z vyvaľkaného cesta,široké alebo krajané SEM i TAM,(vyzerali ako vysoké trojuholníky). Varili aj HUŠE LABI. Z tenšieho vyvaľkaného cesta potrhaného v rukách na kúsky. Medzi nedeľné a sviatočné jedlá patrili aj pirohy zliepané prstami do tvaru trojuholníkov. Plnili ich prisladeným tvarohom,makom ,slivkovým lekvárom,poliaté prepraženým maslom.
Dnešné praktiky v chode jedál nepoznali. Polievku nazývali iba vývary z mäsa a iba polievky z mäsa sa jedli ako prvé jedlo. Ináč ako prvé jedlo konzumovali základné jedlo (halušky v rôznych obmenách,pirohy a pod.) a potom sa dávalo DACO ZACHLIPAC. Mohli to byť BANDURKI Z VODU,SCIRANKA ZO ZAPRAŽENU VODU,SCIRANKA S KVAŠNIM MLEKOM,ZAPRAŹENÉ FIZOLI,PREVARENÉ KVAŚNE MLEKO S TREPANKAMI, alebo so sciranku,prevarená JUŠKA s BEČKI s pridaním halušiek , fazule a pod.kukuričná ĽUŠTA,KIŠEĽ.DEMIKÁT a pod. Uvedené jedlá na POCHLIPAŇE sa pripravovali v rôznych obmenách. Vychádzali z troch základných úprav:
1. jednoduchým prevarením mlieka,kyslého mlieka,JUŠKY zo sudovej kapusty,
2.zápražkou s múky s masťou,maslom,
3.PODBITÉ t.j.zátrepkou s múky v mlieku, v kyslej kapustovej šťave -JUŠKE,vo vode a pod.
Veľkej obľube sa tešili zahustené zapražené MAČANKI a KIŠEĽ.
Takéto jedla jedli vtedy a na východe. 🙂
Zdroj : Ján Koma,Dejiny ĺudovej kultúry.
FOTO: zdroj internet
Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
super zhrnute 🙂
Bolo to chutne a hlavne zdrave jedlo aj keď veľmi skromne,dnes by sme tym malokomu ulahodili