PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Podplamenník.( Domáci chlieb)

    Pečenie chleba má dlhoročnú tradíciu. Z chlebového cesta sa pripravovali aj podplamenníky.

    Potrebné suroviny:

    • 450 g hladkej chlebovej múky
    • lyžička soli
    • lyžička mletej rasce
    • 2 PL oleja
    • 2 dcl kvásku
    • 3,5 dcl  vlažnej vody

    Čas potrebný na prípravu:

    10 hodín

    Postup:

    Do misy vložíme všetky suroviny  a zamiesime cesto. Dobré ho vypracujeme, podľa potreby prilievame vlažnú vodu. Cesto nesmie byť veľmi riedke, lebo chlebík by si neudržal tvar. Necháme kysnúť aj 9 hodín. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote 220 °C asi 60 minút podľa veľkosti bochníka.

    Pri pečení chleba odoberieme kúsok vykysnutého cesta, utľapkáme osúch, na ktorý dáme trocha bryndze, oškvarkov a dobre pokvapkáme maslom. Dáme zapiecť do pece alebo na platňu sporáka. Hotové polejeme smotanou a podávame.

    Podávame:

    ako chlieb a môžeme ochutiť surovinami, ktoré sú v komore napr. masťou, oškvarkami, cibuľou, smotanou…

    Tieto pokrmy pripravované v tradičných peciach pripomínajú obdobia našich starých mám a sú nadýchané tradíciou.

    Dobrú chuť.

     

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 3,, priemer: 7,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.