PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klement
  • Demikát.

    DEMIKÁT  je tradičné jedlo slovenskej kuchyne. V minulosti si ho s obľubou varili naši starí rodičia.jestvuje veľa receptov na túto polievku a jeden vám ponúkam.

    Potrebujeme: 

    • 500 g zemiakov
    • 1 stredne veľkú cibuľu
    • 250 g bryndze
    • 1 ČL sladkej mletej papriky
    • 2 L mlieka
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • soľ
    • rascu
    • bobkový list

    Čas potrebný na prípravu: 40 minút

    POSTUP:

    1. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v menšom množstve osolenej vody. Pridáme rascu,bobkový list a na drobno pokrájanú cibuľu.

    2.Bryndzu vymiešame s mletou paprikou. Ak je bryndza príliš hustá,zriedime ju časťou mlieka. Vymiešanú bryndzu postupne pridávame do vriacej vody k uvareným zemiakom.

    3. Na záver vylejeme do polievky mlieko a krátko povaríme. Ochutíme prelisovaným cesnakom a soľou.

    Ešte jeden starodávny recept na demikát:

    Podľa potreby si dáme uvariť vodu. Keď vrie osolíme ju a pridáme trocha sladkej mletej papriky. Do polievkovej misy dáme na kocky nakrájaný chlieb,posekaný kôpor a podľa chuti bryndzu. Vriacu vodu vylejeme na chlieb do polievkovej misy,prikryjeme a chvíľu necháme pariť. Nakoniec primiešame k polievke žĺtok vymiešaný so sladkou smotanou.

    Podávame:ako polievku.  

    Dobrú chuť.

     

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 9,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.