PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Emília
  • Grilovačka.

    Určite každí z vás vie, čo to znamená, ak nie, tak je to tepelná úprava potravín na drevenom uhlí.  V dnešnej dobe keď sa obchodné reťazce predbiehajú kto ma ten najlepší a najlacnejší gril si máme z čoho vyberať.  Zo skúsenosti viem, že tie lacnejšie sú aj dobré. Hlavne aby boli liatinové, lebo udržujú teplotu. Grilovať sa dá takmer všetko, zelenina, všetky druhy mäsa, syry a aj ovocie.

    Zelenina

    Na grilovanie je vhodný kaleráb, cuketa, kukurica, paprika, paradajky, cibuľa, zemiaky. Podľa možnosti si zeleninu vyberáme mladú.

    Mäso

    Grilovať sa dá každý druh mäsa, bravčové, divina, hydina a ryby.

    Syry

    Skúsenosť mám iba s hermelínom a kto má rád syr s plesňou tak odporúčam ugrilujte si ho , mňam :-).

    Marinády

    Základom úspechu grilovania je správne ochutiť (marinovať) mäsko. Základom mojej marinády je citrónová šťava , olej a grilovacie korenie. K tomu môžme veselo pridávať korenie ktoré vám chutí. Nič nezkazíte ak tam pridáte med, worcestrovú alebo sójovú omáčku, horčicu, kečup, pivo, víno. Môžme si to kombinovať ako chceme a také kuracie stehienko alebo bravčová krkovička bude stále iná a stále chutná.

    Mäso

    si narežeme na hrubšie plátky (asi 1 cm) neklepeme ich, len ich potrieme marinádou a necháme odstáť v chlade aj niekoľko hodín. Čím dlhšie sa mäso marinuje , tým bude mäkšie a šťavnatejšie. Ak marinujeme divinu ,   dáme do marinády viac cesnaku.  Svoje si tam urobí aj zázvor alebo aníz. Dodá mäsku pikantnú , sladkavú chuť a vôňu. Keď neviete aké mate staré mäso a chcete aby bolo po ugrilovaní  mäkkučké do marinády pridajte lyžičku sódy bikarbóny.

    Na ryby si marinádu pripravíme z oleja cesnaku a byliniek. (bazalka,oregáno,tymian,rozmarín) Bylinky s olejom a s cesnakom si v mažiari roztlačíme na pastu s ktorou potrieme ryby.  Do vnútra ryby dáme plátok citrónu a šup s ňou na rošt.

    Gril máme rozpálený ,  pivko je vychladené ,  hostia sú hladní a my sme pripravení.

    Pekné zážitky z grilovačiek Vám želám.

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Zatiaľ nehlasoval nikto)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Jeden príspevok ku "Grilovačka."

    1. ladislav horváth  5. februára 2012 at 16:08

      Minule leto som si vyrobil z diskovacieho taniera panvicu akysi wok ma priemer 50 cm takže sa tam zmesti veľa mäska aj zeleniny a v strede sa opekaju zemiaky je to dobre lebo tuk nesteka priamo do ohniska a tak nevznikaju karcinogenne látky ma to aj šrubovacie nôžky takže sa da použiť aj v prirode

      Odpovedať

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.