PORTÁL SLOVENSKÝCH FOLKLORISTOV ¤ FOLKLÓRNA TELEVÍZIA ¤ ZÁBAVA |
  • Klaudia
  • Kendická kapusta.

    Najprv si musíme posiať kapustu a súčastne kúpiť prasiatko. Keď kapusta vykukne zo zeme presadíme ju na políčko a prasiatko prikrmujeme. Nesmieme zabudnúť výdatne polievať kapustu a kŕmiť prasa. Kapustu ohrebeme, prasa nakŕmime. V jeseni vyrúbeme kapustu a pripravíme si ju na strúhanie. Ta sviňa je stále hladná, pozor na to. Kapustu si nastrúhame, narežeme alebo nahubľame. Zmiešeme si soľ , nakladač a cibuľu a vrstvujeme do suda a utláčame nohou. Nohy si neumývame lebo nám kapusta nezačne kvasiť :-). Takto natlačenú kapustu dáme na teple miesto aby nám pekne vykvasila. To prasa nám pekne pribralo tak si ho môžme zakľať. Kapusta je kyslá a ďalšie suroviny nám nedobrovoľne poskytne prasa. Narobíme klobásky vysolíme a vyúdime rebierko.  Môžme isť variť.

    Suroviny: Kyslá kapusta,klobáska, údené rebierko a údená slanina.

    Do väčšieho hrnca dáme asi 1/3 kapusty,pridáme na menšie kúsky narezané rebierko a slaninku. Varíme až pokiaľ sa neoddeľuje na rebierku mäso od kosti. Pridáme klobásky a povaríme ešte 20 minút. Nekoreníme ničím. Môžme podávať, ako prílohu dáme sterilizované feferóny a uhorky.

    DOBRÚ CHUŤ.

    PS.Prečo Kendická kapusta?  V bývalom Československu sa pestovala tá najlepšia kapusta v Kendiciach, ktorá sa tam s obľubou pestuje a konzumuje do dnes.

      Ján Krišš

    Zatnite svoju valašku a ohodnoťte tento príspevok:

    1 valaška2 valašky3 valašky4 valašky5 valašiek6 valašiek7 valašiek8 valašiek9 valašiek10 valašiek (Hlasovalo 1,, priemer: 10,00 z možných 10)
    Loading...Loading...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Prečítajte si tiež ďalšie podobné podobné články z tejto rubriky:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Diskusia k príspevku na Facebooku

    Diskusia k príspevku na stránke

    Vaša emailová adresa nebude zverejnená.